11 marca 2014

Blueberry

Na stoiskach coraz śmielej pojawiają się borówki. Dlaczego warto od czasu się skusić na to małe pudełeczko pomimo swojej ceny?


Zawierają mnóstwo antyoksydantów, które mają działanie antynowotworowe, wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami.
Mają działanie przeciwstarzeniowe. Obfitują w polifenole, które zwalczają wolne rodniki i tym samym hamują procesy starzenia. Poza tym stymulują naturalną produkcję kolagenu w skórze, przez co dłużej zachowuje elastyczność i jędrność.

Dzięki przeciwutleniaczom również zwiększa się przepływ krwi i tlenu do mózgu. Poprawiają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera.
Chronią  przed infekcjami dróg moczowych. Zapobiegają przyczepieniu się bakterii do podłoża, a więc rozwojowi choroby.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi, jak również wzmacniają serce i układ krwionośny. To zasługa dużej zawartości cennego składnika - resweratrolu.
Pomagają na ból głowy i zmniejszają objawy migreny. To zasługa zawartego w nich kwasu salicylowego, który jest naturalnym odpowiednikiem aspiryny (m.in. rozrzedza krew).

 Są bogate w witaminę C (wzmacnia odporność), witaminę K (wzmacnia kości), kwas foliowy i niacynę (zapobiegają infekcjom i pomagają je leczyć).
Wspomagają odchudzanie. Znajdujące się w borówkach katechiny przyspieszają metabolizm i zmniejszają apetyt. I są niskokaloryczne!











Źródło: http://zdrowie.dziennik.pl/diety

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz