Zawierają mnóstwo antyoksydantów, które mają działanie antynowotworowe, wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami.
Mają działanie przeciwstarzeniowe. Obfitują w polifenole, które zwalczają wolne rodniki i tym samym hamują procesy starzenia. Poza tym stymulują naturalną produkcję kolagenu w skórze, przez co dłużej zachowuje elastyczność i jędrność.
Dzięki przeciwutleniaczom również zwiększa się przepływ krwi i tlenu do mózgu. Poprawiają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera.
Chronią przed infekcjami dróg moczowych. Zapobiegają przyczepieniu się bakterii do podłoża, a więc rozwojowi choroby.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi, jak również wzmacniają serce i układ krwionośny. To zasługa dużej zawartości cennego składnika - resweratrolu.
Pomagają na ból głowy i zmniejszają objawy migreny. To zasługa zawartego w nich kwasu salicylowego, który jest naturalnym odpowiednikiem aspiryny (m.in. rozrzedza krew).
Wspomagają odchudzanie. Znajdujące się w borówkach katechiny przyspieszają metabolizm i zmniejszają apetyt. I są niskokaloryczne!
Źródło: http://zdrowie.dziennik.pl/diety
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz