Wy też wcinacie muesli na śniadanie? Niby przedstawiają się bardzo zdrowo ponieważ zawierają mieszankę różnych zbóż, orzechów i owców suszonych no tak ale... W większości owoce suszone są kandyzowane, orzechy czy bakalie różnego typu są oblane miodem lub jakimś syropem, więc wszystko jest doprawione cukrem. Te z etykietką fit czy light wcale nie mają mniej kalorii więc nie warto w to wierzyć. Lepiej samemu sporządzić domowe muesli. Wystarczy ulubione płatki ( mogą być różne rodzaje) wsypać do jakiegoś pojemnika, dodać orzechy i suszone owoce. Lepszym rozwiązaniem jest również wrzucanie np. do owsianki świeżych owoców. Do ugotowanej owsianki na mleku dodajemy stare jabłko, troszkę rodzynków i cynamon- moja ulubiona kompozycja. Także przepyszna jest z bananem czy borówkami, malinami i co tylko wpadnie Wam w ręce! I o ile zdrowsze!
Czytaj przed kupnem, informacje na opakowaniu. Sprawdź kaloryczność (niektóre płatki zawierają 400 kcal w 100 g), ilość błonnika (im więcej, tym lepiej - zazwyczaj 3 g, a nawet 7 g). Cukier to: syrop glukozo – fruktozowy, glukoza, fruktoza. Do płatków dodawane są także inne całkowicie zbędnesubstancje: tłuszcze trans, sól, mleko w proszku (tłuszcz i cholesterol), konserwanty, emulgatory, sztuczne barwniki czy aromaty. Sprawdzaj cenę. Nie warto również brać płatków, które zalewa się wodą, gdyż w środku jest sproszkowane mleko. Takie mleko zawiera więcej tłuszczu i jest mniej odżywcze. Wszelkiego rodzaju płatki są źródłem ogromnej ilości cukru, co powoduje skoki poziomu glukozy we krwi od razu po zjedzeniu i szybko spada. To sprawia że po godzinie jesteśmy znowu głodni. Takie soki prowadzą do otyłości i cukrzycy typu II! Do tego duża ilość cukrów podnosi poziom cholesterolu, prowadzący do miażdżycy i zawału.
Więc przygotujmy nasze własne płatki śniadaniowe, żeby wyszło to nam na zdrowie :)
źródło: http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz