6 marca 2014

Nuts

Dlaczego warto jeść ORZECHY?




  • Zawierają zdrowe tłuszcze: sterole roślinne, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a wiec obniżają poziom złego cholesterolu i stężenie lipidów w surowicy krwi. Badania pokazują, że spożywanie ich 2-3 w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, udaru czy zawału serca.
  • Mimo że są wysoko kaloryczne, warto je uwzględnić w jadłospisie, gdyż posiadają całą rzeszę dobroczynnych składników, a jeżeli potraktujemy garść orzechów jako osobny posiłek- przekąskę, nie dodamy sobie dodatkowych kalorii; orzechy zawierają również dużo błonnika, który wspomaga trawienie i chroni przed nowotworem jelit.
  • Orzechy zawierają sporo antyoksydantów, które również chronią nas przed chorobami nowotworowymi i starzeniem komórek.
  • Zawierają mnóstwo witamin, co prawda każde orzechy różnią się proporcjami ale można wyróżnić tu witaminę E ( antyoksydant,"witamina młodości i płodności"), kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży gdy wpływa na rozwój układu nerwowego płodu, zapobiega wzrostowi homocysteiny, która przyczynia się do powstawania miażdżycy), witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na cerę. Oprócz witamin także zawierają magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo. Zawierają również FITOESTROGENY, które łagodzą przebieg menopauzy, zmniejszają ryzyko miażdżycą, osteoporozą rakiem sutka, rozrostem gruczołu krokowego (prostaty).




Orzechy włoskie- 194kcal/30g, białko 4,8g, tłuszcz 18,1g, węglowodany 5,4g błonnik 2,0g
Wykryto w nich melatoninę, która zapewnia spokojny sen, antyoksydant - kwas elagowy, zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, działa lekko przeczyszczająco, sprzyja wzrostowi mięśni i daje siłę fizyczną, można go spożywać w cukrzycy.


Orzechy laskowe- 188kcal/30g, białko 4,5g, tłuszcz 18,3g, węglowodany 5,1g, błonnik 2,9g
100g gram orzechów pokrywa 4dniowe zapotrzebowanie na witaminę E, polecane są dzieciom, ludziom chorym na anemię, wyczerpanych i zestresowanych. Można spożywać je w cukrzycy.



Orzechy nerkowca- 166kcal/30g, białko 5,5g, tłuszcz 13,1g, węglowodany 9,8g, błonnik 1,0g
Zawierają sporo białka i kwasu foliowego,wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Zawierają cynk, który spełnia ważną rolę w rozwoju męskich narządów płciowych, zapobiega niedotlenieniu organizmu



 Orzechy pekan- 209kcal/30g, białko 2,8g, tłuszcz 21,6g, węglowodany 4,2g, błonnik 2,9g
Zawierają witaminę B1 biorącą udział w przemianie węglowodanów. Źródło choliny wspomagającej pracę mózgu. Chronią serce przed zawałem.


Orzechy brazilijskie- 197kcal/30g, białko 4,2g, tłuszcz 19,8g, węglowodany 1,2g, błonnik 2,4g
Zawierają seelen wykazującego własności przeciwutleniające(zapobiega nowotworom). Ze względu na znaczną zawartość cynku, polecane są między innymi dla osób nadużywających alkoholu cierpiących na cukrzycę, po zabiegach operacyjnych i oparzeniach oraz w przewlekłym stresie.


Pistacje- 171kcal/30g, białko 6,4g, tłuszcz 13,8g, węglowodany 13,8g, błonnik 1,8g
Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i proteiny. Zawierają dużo białka i błonnika, a również magnez i potas (reguluje pracę serca), witaminy e i witaminy z grupy B.



Orzechy arachidowe- 168kcal/30g, białko 7,7g, tłuszcz 13,8g, węglowodany 5,8g, błonnik 2,2g
Zawierają dużo białka, są bogate w witaminę E i witaminy z grupy B, fosfor i niacynę. Ich tłuszcz zawiera 2 ważne kwasy tłuszczowe: linolenowy i arachidowy, które maja zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Prażone fistaszki mogą jednak wywołać wzdęcia i obciążyć układ pokarmowy.


Migdały- 172kcal/30g, białko 6,0g, tłuszcz 15,6g, węglowodany 6,2g, błonnik 3,9g
Tłuszcz migdałowy zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości potasu, witamin B1 i PP. Obecna w nich witamina E chroni przed miażdżycą i zawałem, serca, zaś magnez - naczynia włosowate przed zniszczeniem. Dba też o dobrą kondycję układu nerwowego. Zawiera dużo białka i błonnika!




Jak ktoś czytał to widział, że w nowym Women's Health jest porównanie wyżej wymienionych orzechów. MIGDAŁY wygrały! :)



Należy pamiętać że mimo takiej zdrowotności są kaloryczne więc najlepiej je jeść 3 razy w tygodniu jako przekąskę ok.30g/dzień. Należy unikać orzechów solonych, w karmelu czy oblanych czekoladą! To dodatkowe kalorie, a sól jak wiemy nikomu w nadmiarze nie jest potrzebna. Orzechy przez zawartość tłuszczów jełczeją, dlatego nie powinno się ich długo przechowywać! 

1 komentarz: